Masai Mara

Zelf rijden in de Masai Mara - Alles wat je moet weten

Donderdag 8 november 2018 door Emmy van Kleef 

Je praktische gids voor het verkennen van de Masai Mara National Reserve 

De Masai Mara, of de Mara, zoals men het in Kenia noemt, is een prachtig reservaat, gelegen in Kenia en grenzend aan de Serengeti in Tanzania. De Masai Mara is heel vruchtbaar en daarom wemelt het er van de wilde dieren. De gnoemigratie en rivier oversteek die elk jaar plaatsvindt, is wereldberoemd. Miljoenen gnoes en grazers gaan op zoek naar vers water en gras, waarbij er vele roofdieren zoals leeuwen en krokodillen in hun voetsporen treden.

Ben je van plan om de Masai Mara te bezoeken? Overweeg je een auto te huren en zelf te rijden in de Mara, of huur je liever een Roadtrip Kenia auto met gids - chauffeur? De Masai Mara is enorm en vereist enige logistieke voorbereidingen.

Behandeld in deze blog:

 1. Wat is de beste tijd om de Masai Mara te bezoeken? 
 2. Hoe zijn de wegen in de Masai Mara? 
 3. Toegangsprijzen en praktische zaken
 4. Bush camping in de Masai Mara

 

Wat is de beste tijd om de Masai Mara te bezoeken?

Denk aan Afrika, en landschappen zoals in de Masai Mara is het eerste wat in je opkomt: velden met wuivend gras die van geel naar groen veranderen, een acacia silhouet afstekend tegen de brandende Keniaanse zon, vele rivieren en zoet waterbronnen. De Mara is prachtig.

Het seizoen trapt af met het begin van de grote seizoenstrek, wanneer miljoenen gnoes, zebra's en gazellen de grens van de Serengeti naar de Masai Mara oversteken op zoek naar zoet water. Dit is meestal rond juni / juli / augustus. Deze stormende menigte wordt gevolgd door roofdieren, zoals leeuwen, cheeta's, luipaarden en hyena's. Maar zelfs zonder de migratie zwerven er vele roofdieren over de vlakten.

Wat is de beste tijd om de Masai Mara te bezoeken? Dat hangt ervan af wat je zoekt: wildebeestmigratie of het wildernisgevoel. Je voorkeuren leiden je door de seizoenen:

 • Piekseizoen van half juni - oktober. Wanneer miljoenen gnoes zich in de Mara begeven, trekt dit ook veel toeristen aan.
 • Hoogseizoen van november - februari. Tal van dieren in het wild én mensen.
 • Laagseizoen van maart - mei. Regenseizoen, dus bereid je voor om vast te komen te zitten in de modder. Als je echter een beetje zelfredzaam bent, is dit een geweldig seizoen om de Mara te verkennen. Spotten van wildlife is nog steeds goed en minder mensen betekent dat je meer plekken voor jezelf hebt.

Vooral de gnoes die de Mara oversteken, is iets wat de meeste bezoekers hopen te ervaren. Je moet er rekening mee houden dat deze gebeurtenis elk jaar door heel veel toeristen wordt bezocht. Helaas leidt dit vaak tot een soort file-ervaring.

Het gebied met de minste toeristen is de Mara Triangle (Mara-driehoek), en dan vooral het westelijke deel ervan.

Hoe zijn de wegen in de Masai Mara?

Om een voor ons onverklaarbare reden, zijn de wegen die leiden naar dit toeristische hoogtepunt de slechtste wegen die je zult tegenkomen in Kenia.

Deze weg is berucht onder alle gidsen in Kenia. Vooral tussen Narok en Sekenani en Talek zijn de wegen erg uitdagend omdat het oppervlak geërodeerd is, hetgeen resulteert in golfvormingen (washboard ribbons), waarop het heel gemakkelijk is om de controle te verliezen als je hard rijdt.

Echter, harder rijden is verleidelijk daar de auto dan minder rammelt over het wegdek. Maar dit betekent ook dat in het geval er iets onverwachts gebeurt, zoals het oversteken van een dier of een naderend voertuig na een blinde hoek, je zelfverzekerd en onmiddellijk moet reageren. Een ander vreselijk deel is het noordwestelijke deel bij Mara Rianta.

Geplande wegwerkzaamheden vinden echter plaats, in de hoop dat deze wegen eind 2020 aanzienlijk zullen zijn verbeterd.

Rijd daarom met BEPERKTE SNELHEID (25 km / u), anders verlies je onmiddellijk de controle over het stuur en slaat je auto over de kop, wat NIET door de verzekering wordt gedekt.

Wij raden je aan om de Masai Mara te verkennen met een gids-chauffeur. Omdat het dus uitdagend is om er zelf te rijden, maar bovenal omdat het reservaat enorm uitgestrekt is, en het voor een eerste bezoek aan de Mara behoorlijk ingewikkeld kan zijn om te begrijpen waar je moet zijn en waar je moet verblijven in de Masai Mara.

Wel zin om de Masai Mara te verkennen op een self drive safari in Kenia? Pik dan een ranger op bij de park gate. Dan zit je wel zelf achter het stuur, maar heb je tenminste een ervaren gids naast je die het park op zijn duimpje kent, weet welke wegen in het park op dat moment beter vermeden kunnen worden, hulp kan inschakelen als je vast komt te zitten in de modder, en de seizoenstrek van de dieren begrijpt.

 

Toegangsprijzen en praktische zaken

Het grotere Masai Mara-ecosysteem bestaat uit drie grote delen en een aantal kleinere privé reservaten.

 • Het Maasai Mara National Reserve wordt beheerd door Narok County. Dit is het gedeelte dat je bereikt vanuit Nairobi via Narok naar de Sekenani Gate in het oosten. De andere ingangen in het oosten zijn: Olumutia Gate en Talek Gate. In het noorden vind je de Musiara Gate en in het zuiden de Mara South River Gate.
 • De noordkant van het Maasai Mara National Reserve grenst aan de Mara North Conservancy. Een groot reservaat dat de meest luxe kampen herbergt.
 • De westkant van de Maasai Mara National Reserve wordt de Mara Triangle genoemd, beheerd door The Mara Conservancy. Je ticket voor het reservaat biedt tevens toegang tot dit gebied (en vice versa).
 • Een groot aantal reservaten grenst aan deze drie hoofdsecties, waarvan Naboisho de grootste is.

De tarieven voor de reservaten worden vrij regelmatig bijgewerkt / gewijzigd. De meest recenste tarieven kun je het beste rechtstreeks opzoeken op de Triangle-website.

De tarieven sedert 2019 zijn als volgt:

- Niet-ingezetenen - $ 80/24 uur bij verblijf buiten het park of $ 70 bij verblijf binnen het park

- EA-ingezetenen betalen een flink lager tarief van 1200 KES (ongeveer $ 12) / 24 uur - Dus als je een expat in Kampala bent dan is dit the place to go!

- Safari-voertuig kost 1000 KES (ongeveer $ 10) / toegang. Er zijn geen extra kosten voor niet-Keniaanse geregistreerde nummerplaten.

 

Ga kamperen in de bush in de Masai Mara Triangle

Er zijn drie openbare campings in de Mara-driehoek: camping Oloololo, Eluai en Iseiya. Ze hanteren het principe van wie het eerst komt, het eerst maalt. Meestal zijn ze volledig verlaten en heb je het rijk voor jezelf alleen. Je moet echter volledig zelfvoorzienend zijn, omdat er verder geen voorzieningen zijn. Alleen Oloololo heeft enkele voorzieningen. Je moet ook brandhout meenemen, omdat je het ter plekke niet mag sprokkelen. De rangers die de campings beheren zijn enorm vriendelijk en iedereen is bereid om game informatie door te geven.

De aanblik van de Mara-vlaktes vanuit je daktent wanneer je 's ochtends wakker wordt is magisch. Veel waar voor je geld!