Condities van de wegen

Hoe zijn de wegomstandigheden in Kenia?

Alle hoofdwegen die vanuit Nairobi uitwaaieren naar de vier uithoeken van Kenia zijn asfaltwegen en brengen je comfortabel naar je safaribestemming. De wegomstandigheden zijn naar Afrikaanse normen goed en verbeteren voortdurend, dus verwacht onderweg wat wegwerkzaamheden. Er zijn ook onverharde wegen. De zogenaamde ‘C’ en ‘D’ wegen zijn meestal niet geasfalteerd. Sommige onverharde wegen zijn nog steeds in goede staat, maar de meeste wegen zijn berucht om hun grote kuilen (putholes), rotsachtige oppervlaktes en rivieroverstromingen. De weg in en naar de Masai Mara is in slechte staat en technisch meest uitdagend. Het is een uitdagende weg omdat het oppervlakte geërodeerd is, hetgeen resulteert in golfvormingen (washboard ribbons), waarop het heel gemakkelijk is om de controle te verliezen als je hard rijdt. Echter, hard rijden is verleidelijk daar de auto dan minder rammelt over het wegdek. Rijd nooit harder dan 25 km / uur, anders kun je zo de controle over het steur verliezen met een roll-over als gevolg!

Rij-tips in Kenia

  1. Rijd defensief. Minibuschauffeurs (matatu’s) zijn goede bumper klevers en houden van inhalen op plekken waar jij dat zelf niet zou doen. De grote bussen (coaches) voelen zich alsof ze bovenaan de voedselketen staan. Houd je achteruitkijkspiegel dus goed in de gaten en ga indien nodig even van de weg af om de coaches voor te laten.
  2. Houd je aan de snelheidslimiet: 100 km op de snelweg, hoewel we 80 km adviseren, en 50 km in stedelijke gebieden.
  3. Pas op voor ongemarkeerde verkeersdrempels, die in grote delen van het land voorkomen, vooral bij de ingang van steden.
  4. Pas op voor kuilen. Je auto raakt beschadigd en/of ze kunnen een lekke band veroorzaken.
  5. Zoals je snel genoeg zult merken, rijdt het verkeer in Kenia aan de linkerkant van de weg ...

Geniet van je roadtrip in een Keniaans tempo. Hakuna Matata.