Serengeti

Je praktische gids voor het verkennen van de Serengeti

Ben je van plan om de Serengeti te bezoeken? Overweeg je een auto te huren en zelf te rijden in de Serengeti, of huur je liever een Roadtrip Tanzania auto met gids - chauffeur? Serengeti National Park is enorm en vereist enige logistieke voorbereidingen.

Behandeld in deze blog:

 1. Wat is de beste tijd om de Serengeti te bezoeken?
 2. Timing van je bezoek aan de Serengeti met de jaarlijkse seizoenstrek
 3. De Serengeti en Ngorongoro-krater verkennen met je Roadtrip Tanzania huurauto - wat je moet weten over self-drive safari in de Serengeti
 4. Toegangsprijzen en hoe je je vergunningen voor de Serengeti en Ngorongoro Crater kunt verkrijgen
 5. Tips voor beste hotels en campsites in de Serengeti & reisbudget

Serengeti: waarheen en wanneer?

Serengeti National Park maakt deel uit van een grensoverschrijdend ecosysteem waaronder de Ngorongoro Conservation Area, de Masai Mara in Kenia en een aantal kleinere wildreservaten. Vanuit Arusha zijn de meest toegankelijke delen van de Serengeti de zuidelijke vlakten, bestaande uit Ndutu en Seronera. Er zijn maar weinig safari-organisaties die het verre Westen (Wester Corridor) en het Noordoosten (Lobo) bereiken, en dat heeft een reden. Het reservaat is gigantisch en de onverharde wegen zijn technisch en uitdagend om zelf te berijden, waardoor het een vermoeiende reis is. De Western Corridor en Lobo zijn zeer de moeite waard om te verkennen, maar alleen met een gids-chauffeur die de regio goed kent. Neem vooraf contact op met Roadtrip Tanzania als je de minder bezochte gebieden van de Serengeti wilt verkennen.

De Serengeti is beroemd om zijn jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes en andere grazers op weg naar vers gras en water, met roofdieren zoals leeuwen in hun voetsporen. Of het de moeite waard is om je safaridata rond de seizoenstrek te plannen, is een kwestie van kiezen. Onze ervaring is dat de Serengeti het hele jaar door prachtige wildlife biedt. Met de beste wil ter wereld kun je er niet zeker van zijn dat jouw paar dagen in de Serengeti samenvallen met de rivierovergang. Bovendien kun je exorbitante prijzen verwachten voor de Mobile Camps die samenkomen bij de rivierovergang, en je zult tal van andere safarivoertuigen zien. Dit gezegd hebbende, het zien van de wilde kuddes die de Grumeti en de Mara-rivier oversteken, is echt spectaculair en een hoogtepunt van elke safari. Roadtrip Tanzania heeft de migratiecyclus samengevat, die, ingegeven door lokale neerslagpatronen, een behoorlijk voorspelbaar patroon volgt:

 • December - mei: Zuidoost.

De zogeheten game movements zijn het meest voorspelbaar tussen december en april, wanneer de gnoes en zebra's samenkomen in het Ndutu-gebied om te kalveren en te veulen. Na de korte regens van begin november komen de kuddes aan op de korte grasvlaktes en voeden zich met het verse, voedzame gras. Ze blijven hier gedurende de maanden januari, februari en maart - met de meeste gnoe-geboortes rond februari - en de roofdierconcentraties zijn dan op z’n hoogst.

 • Mei-juli: Western Corridor.

Wild spotten is hier het hele jaar door redelijk goed, maar piekt van eind mei tot juli, wanneer de kudde meestal de oversteek maakt. Miljoenen gnoes trekken naar het noorden, in een massa kudde die wel 40 km lang kan zijn! Het grootste obstakel voor de gnoes tijdens deze seizoenstrek is het oversteken van de krokodillenrijke wateren van de Grumeti-rivier die door de Western Corridor stromen. De oversteek vindt meestal plaats van juni tot begin juli en de eerste kudde die oversteekt loopt doorgaans een groter risico. Hierdoor kan het weken duren vanaf het moment dat de eerste gnoes aan de zuidelijke oever van de rivier arriveren tot de daadwerkelijke oversteek. Tegen die tijd is de kudde uitgebreid tot tienduizenden gnoes. Het is ronduit spectaculair om deze hectische kuddes wildebeesten de Grumeti- en later de Mara-rivier over te zien steken. Je zult waarschijnlijk getuige zijn van grote paniek en verwarring onder de dieren.

 • Juli - september: Mara rivier.

Wildlife spotten is hier het hele jaar door uitstekend, maar wordt mind blowing van augustus tot september wanneer de kudde de Mara-rivier oversteekt, dicht bij de Keniaanse grens.

 • September - oktober: Lobo-gebied.

Tegen oktober trekken de gnoes weer zuidwaarts, terug naar de Serengeti op weg naar Lobo en verder. En in december begint het allemaal opnieuw ...

Kan ik de Serengeti verkennen op een self drive safari?

Jazeker, met Roadtrip Tanzania kun je de Serengeti zelfstandig ontdekken op je self-drive safari. Het huren van een Totoya Landcruiser is vereist, de RAV4 is niet geschikt voor de wegen in de Serengeti.

De hoofdweg die loopt van de Ngorongoro Crater Road naar de Naabi Hill Gate en van Naabi Hill Gate naar Seronera (bezoekerscentrum in de Serengeti) is berucht onder alle gidsen in Tanzania vanwege de slechte staat. Het is een uitdagende weg omdat het oppervlak geërodeerd is, hetgeen resulteert in golfvormingen (washboard ribbons), waarop het heel gemakkelijk is om de controle te verliezen als je hard rijdt. Echter, harder rijden is verleidelijk daar de auto dan minder rammelt over het wegdek.

Rijd daarom met BEPERKTE SNELHEID (25 km / u), anders verlies je onmiddellijk de controle over het stuur en slaat je auto over de kop, wat NIET door de verzekering wordt gedekt.

De reistijden naar de Serengeti zijn als volgt:

 • Loduare Gate (ingang Ngorongoro) naar Ngorongoro Crater Road: 1,5 uur
 • Ngorongoro Crater Road naar Naabi Hill Gate (Serengeti): 2,5 uur
 • Naabi Hill Gate naar Seronera: 1 uur

 

Wat zijn de toegangsprijzen voor de Serengeti en Ngorongoro?

De entree voor de Serengeti is $ 70,80 per persoon per 24 uur.

De toegangsprijs voor je Roadtrip-huurauto is 23.600 TZS ($ 10) per dag voor de RAV4 en 41.300 TZS ($ 20) per dag voor de Land Cruiser. Openbare campings beheerd door TANAPA kosten $ 35,40 per persoon / nacht. Mocht je verblijven in een Mobile Camp die de grote seizoenstrek (migratie) achterna reist, dan moet je een special campsite fee betalen, dit kost $ 59 per persoon / nacht. Als je in zo’n mobiel kamp verblijft, vraag dan of de special campsite kosten van TANAPA bij de prijs zijn inbegrepen.

De kosten voor de Ngorongoro Conservation Area bedragen $ 70,80 per persoon per 24 uur, plus de entree kosten voor je auto zoals hierboven vermeld. Ieder die het beschermde gebied betreedt dient dit te betalen, zelfs als je enkel alleen op doorreis bent van en naar Serengeti National Park. Iedere keer als je de krater wilt betreden, moet je de extra Crater Service fee van $ 295 per voertuig betalen. 

 

Hoe regel ik mijn entreebewijzen voor de Serengeti en Ngorongoro?

Je betaalt je Serengeti entree bij de toegangspoort van het park met een creditcard (Visa of Mastercard). Contant geld wordt NIET geaccepteerd en debit cards (pinpassen) ook niet. Je hoeft je Serengeti permit niet van te voren te reserveren. 

Als je op transit bent door de Ngorongoro Conservation Area en/of het gebied wilt bezoeken moet je eerst een toegangsformulier (quote) verkrijgen van het NCA-kantoor voordat je de daadwerkelijke permits kunt betalen bij de park ingang. Dit toegangsformulier kun je zelf regelen door een bezoekje te brengen aan het NCA hoofd kantoor in Arusha en Karatu. Dit kan helaas niet online. Let erop dat het kantoor gesloten is in het weekend. Of Roadtrip Tanzania regelt het Ngorongoro-toegangsformulier voor je. Wanneer je een auto huurt bij Roadtrip Tanzania kun je deze optie aanvinken in ons reserveringsformulier.

 

Serengeti verblijf tips & reisbudget

Op safari gaan in de Serengeti is duur. De meest voordelige optie is kamperen op de openbare campings. Je betaalt deze campings bij de toegangspoort en alleen met creditcard. Er zijn zeven campings in de buurt van Seronera Wildlife Lodge en een minder bezochte, net buiten Lobo Wildlife Lodge. Houd er rekening mee dat de Seronera-campings een beetje karakterloos zijn. Er is een groot omheind kookgedeelte, het domein van de bushkoks van de touroperators en een enkele individuele camper, en een apart overdekt eetgedeelte waar de klanten van die tour operators worden "bediend". Je zult de camping hoogstwaarschijnlijk delen met minstens 40 andere kampeerders die reizen met een budget safariorganisatie. Gelukkig hebben we dit niet ervaren in de andere safariparken in Tanzania.

Als je in een lodge of Mobile Camp in de Serengeti verblijft (een '' speciale camping '' die de grote seizoenstrek achterna reist), dan geldt de volgende prijsindicatie:

Budget: $ 300 - $ 400 - Double / BB

Gemiddeld: $ 400-600 - Double / BB

Luxe: $ 600-800 - Double / BB 

 

Je Bradt-reisgids is een geweldige bron van informatie en bevat een groot aantal lodges. Roadtrip Tanzania heeft goede ervaringen met WAYO Green Camps en Serengeti View Camp.